De provider Deutsche Telekom test in Berlijn de eerste antennes die 5G-signalen gaan verzenden.

De vier Duitse antennes versturen data met een snelheid van 2 gigabits per seconde, aldus het telecombedrijf in een persbericht.

Deutsche Telekom is de eerste Europese provider die 5G in het wild test op nieuwe frequentieruimte. Verschillende Nederlandse providers testen al wel verbeteringen voor het bestaande 4G-netwerk, die de opmaat moeten vormen naar de uitrol van 5G.

Het Berlijnse 5G-signaal kan op dit moment nog niet worden opgevangen door normale smartphones of andere consumentenelektronica. De nieuwe standaard moet nog worden verwerkt in zulke producten.

4K-video

Bij de tests heeft de provider meerdere video’s met een hoge 4K-resolutie naar mobiele apparaten gestreamd. Bij één van deze tests werden livebeelden naar een VR-bril verzonden.

Voor de test gebruikt Deutsche Telekom frequenties op de 3,7 GHz-band. Er wordt apparatuur van het Chinese Huawei ingezet om het 5G-signaal te genereren.

2020

De provider zegt in 2020 te willen beginnen met de uitrol van een Duits 5G-netwerk. Dat is hetzelfde jaar waarin de Europese Unie hoopt de eerste tests uit te voeren.

Het is onduidelijk wanneer Nederlandse providers specifiek met 5G aan de slag willen gaan.

 

Bron: Deutsche Telekom test eerste 5G-antennes in Berlijn