Blockchain gaat de wereld veranderen, daar waren de specialisten in de Ridderzaal in Den Haag het over eens. Op uitnodiging van het ministerie van Economische Zaken en ondernemer Rutger van Zuidam deelden zij hun ervaringen met deze nieuwe technologie, waarbij groepen internetgebruikers volgens strikte afspraken en formules informatie kunnen uitwisselen.
Prins Constantijn opende de ‘Blockchain Future of Trust’-bijeenkomst. Vanaf een podium recht tegenover de stoel waar zijn broer, koning Willem-Alexander, vorige week de troonrede voorlas.
“Wat een bizarre sfeer. In deze 800 jaar oude ruimte met elkaar te praten over deze nieuwe technologie”, zei de prins. Hij heeft als ambassadeur voor innovatie en ondernemerschap de blockchain-technologie omarmd en noemt het een ongelofelijk belangrijke ontwikkeling.
Wat is blockchain?
Blockchain is een ketting van internetgebruikers die volgens afspraken en wiskundige regels informatie vastleggen en uitwisselen. Buitenstaanders kunnen er niet bij. Alleen degenen die het aangaat kunnen erbij en mogen wijzigingen aanbrengen.
Die wijzigingen worden meteen bij alle gebruikers doorgevoerd. Verschillen en fouten zijn niet mogelijk. Een centrale database in een apart gebouw is vervangen door een netwerk waar de gebruikers via internet bij kunnen.
Het is lastig om de technologie te begrijpen. In die zin lijkt blockchain op radio, televisie en internet: iedereen gebruikt het, maar vrijwel niemand kan uitleggen hoe het werkt.
Blockchain bestaat nog niet op grote schaal, maar de toekomstige mogelijkheden zijn eindeloos, verwacht mede-organisator Van Zuidam.
Zoals een veilig elektronisch patiëntendossier, een digitaal paspoort of een pensioen waarbij je zelf kunt beleggen. Toepassingen waar de overheid en ondernemers nu trouwens al aan werken.
Ook kan de Belastingdienst bijvoorbeeld toeslagen gaan uitkeren die echt alleen aan zorg of kinderopvang kunnen worden uitgegeven, en niet aan bijvoorbeeld een nieuw mobieltje.
Van Zuidam: “Blockchain is ook het programmeren van geld. Je kunt virtueel geld zo programmeren dat je het alleen kunt uitgeven aan het vastgelegde doel.”
Waar komt blockchain vandaan?
Blockchain is een technologie die is ontwikkeld om virtuele munten zoals bitcoins met elkaar te verhandelen. De uitvinders wilden een systeem waarbij banken en toezichthouders op de geldhandel niet meer nodig waren.
Door die ingebouwde betrouwbaarheid en controles via wiskundige formules, blijkt het procedé voor veel meer processen interessant te zijn.
Als overheid en bedrijfsleven vanaf nu tientallen miljoenen euro’s investeren kan blockchaintechnologie een belangrijk exportproduct voor Nederland worden, zegt Van Zuidam.
Als het aan René Penning de Vries van het ministerie van Economische Zaken ligt, wordt er vaart gemaakt. Hij is namens de overheid de aanjager van nieuwe toepassingen in de Nationale Blockchain-Coalitie.
Penning de Vries: “We werken nu aan blockchain-hypotheken. Als dat lukt, zijn we de eerste in de wereld.” Hypotheekcontracten zouden door de technologie zo betrouwbaar kunnen worden vastgelegd dat bijvoorbeeld notarissen overbodig worden.
Ook andere ministeries, zoals Financiën, Volksgezondheid en Veiligheid en Justitie experimenteren met toepassingen. Dat geldt ook voor pensioenfondsen, verzekeraars en De Nederlandsche Bank.
Blockchain-app voor ouderen
Zorginstituut Nederland ontwikkelde een blockchain-app voor ouderen waarin hun zorgverleners en mantelzorgers informatie aan elkaar kunnen overdragen.
“Hbo’s en universiteiten moeten ook inspelen op deze ontwikkeling”, zegt Penning de Vries. “We hebben meer mensen nodig die deze technologie begrijpen.”
Prins Constantijn vergelijkt de situatie met de beginjaren van het internet, de jaren 90. Met zijn hypes, bubbels en fouten. “Maar na afloop blijven de echte sieraden over, de nieuwe Googles en Amazons.”
Bron: Blockchain: bijna niemand begrijpt het, maar het wordt dagelijkse kost | NOS