Een aantal grote banken, energiebedrijven en handelshuizen gaan samen werken aan de ontwikkeling van een handelsplatform voor grondstoffen dat gebaseerd is op blockchaintechnologie.

Onder meer ING, ABN Amro en Shell nemen deel aan het initiatief. Vanuit andere landen zijn ook BP, Gunvor, Société Générale en Statoil betrokken.

De partners willen de processen die komen kijken bij energietransacties digitaliseren en zo loskomen van de traditionele papieren contracten en documentatie. Ook moet het nieuwe platform administratieve risico’s verminderen.

Het platform zal worden beheerd als een onafhankelijk bedrijf en zal naar verwachting aan het eind van 2018 operationeel zijn.

Blockchain is de achterliggende technologie van onder meer de digitale munt bitcoin. De technologie is een gedistribueerde database, die transacties veiliger en inzichtelijker maakt. Steeds meer sectoren experimenteren met toepassingen van blockchain.

Zo kondigden ook pensioenuitvoeringsorganisaties APG en PGGM onlangs aan succesvol de eerste fase te hebben doorlopen van een experiment met een blockchaintoepassing voor pensioenadministratie. Op termijn moet een doorontwikkeld prototype leiden tot meer flexibiliteit en lagere kosten.

Bron: Banken en energiesector werken samen aan blockchainplatform