mohamedhassan / Pixabay

Elon Musk heeft zijn banken beloofd Twitter winstgevend te maken, onder meer door geld te vragen voor overname van populaire tweets. Dat meldde Reuters onlangs. Voor de overname en beursverwijdering heeft Musk 44 miljard dollar nodig, waarbij een aantal banken voor de financiering zorgt. Deze eisen dan een businessplan, en deel van de visie daarover van Musk is dus zoeken naar nieuwe verdienmodellen. Zoals het verkopen van tweets, niet als NFT maar royalties op grond van auteursrecht, als ik het goed lees. Gaat niet werken. Maar of dat voor Musk relevant is, ik weet het niet.

Ik blijf me verbazen over de voorgenomen overname. En niet omdat je met dit geld de wereldhonger een fors eind terug zou kunnen dringen, maar omdat het gewoon totaal niet past bij het beeld dat ik van Elon Musk heb. Slimme ondernemer, gehaaid zakenman, visionair – ja, die zie ik, maar “voorvechter van complete vrijheid van meningsuiting” of “gedreven in het monetizeren van internetdiensten”, nee niet echt.

Twitter is natuurlijk zijn favoriete tool, ik ken niemand die zo behendig, groot en scherp is in op de rand spelen van wat er kan en mag in het medium. En als je dan het gevoel hebt dat de beheerders je speeltje verpesten én je hebt meer geld dan wie ook, dan is het wel een aardige edgelord stap om te zeggen dat je het gaat kopen. Maar ik had niet verwacht dat het ook zo ver zou komen. Juridisch zijn er nog wat hobbels, maar die worden vanzelf gladgestreken, ik zie die deal wel rondkomen.

Verkopen van Tweets, nee dat gaat hem niet worden. Je kunt eenvoudigweg geen geld vragen voor het overnemen van zo’n kort stukje tekst. Op zich zit er wel auteursrecht op een tweet, weliswaar zijn die 280 tekens en dat is vrij kort, maar juist daardoor zijn mensen vaak behoorlijk creatief in wat ze erin stoppen. Ik durf wel te zeggen dat de modale tweet auteursrechtelijk beschermd is. Maar je zit eenvoudigweg met het citaatrecht – mensen mógen belangwekkende tweets overnemen, om ze aan te kondigen, erop te reageren, ze met anderen te delen (“kijk wat Musk nou weer zegt”) en ga zo maar door. Daar kan geen contract verandering in brengen.

Mogelijk zijn dit allemaal losse flodders, pardon visionaire ideeën en gaan we vanzelf merken wat Musk van plan is. Het is straks écht zijn speeltje, en als hij dat verliesgevend wil draaien zonder enig verdienmodel dan is dat zijn goed recht. Ruzie met de bank zal vast wel weer goed komen.

Arnoud

Source