De Amerikaanse zorgverlener Atrium Health heeft 2,65 miljoen patiënten gewaarschuwd voor een datalek dat bij leverancier AccuDoc is ontstaan. AccuDoc is een factureringsdienst voor zorgverleners. Volgens het bedrijf heeft er tussen 22 september en 29 september ongeautoriseerde toegang tot verschillende databases plaatsgevonden.

Deze databases bevatten persoonlijke informatie van patiënten die voor diensten van Atrium Health hadden betaald.
Het gaat om naam, adresgegevens, geboortedatum, verzekeringsgegevens, medisch dossiernummer, rekeningnummer, behandeldatum en in sommige gevallen ook social security nummers van 2,65 miljoen patiënten, aldus persbureau Reuters.

In een verklaring stelt de zorgverlener dat AccuDoc de ongeautoriseerde toegang meteen na ontdekking heeft beëindigd en er forensisch onderzoekers zijn ingeschakeld. Uit het onderzoek blijkt dat er ongeautoriseerde toegang tot de databases heeft plaatsgevonden, maar het erop lijkt dat er geen gegevens zijn gestolen. Daarnaast zijn er stappen genomen om de getroffen databases te beveiligen en de beveiliging aan te scherpen. Atrium Health werd op 1 oktober dit jaar door AccuDoc over het incident geïnformeerd. De zorgverlener heeft alle getroffen personen via de post ingelicht.