Ziggo ziet niets in het plaatsen van borden die inwoners en bezoekers van Hilversum waarschuwen voor de veiligheidsrisico’s van openbare wifi-netwerken. De internetprovider biedt al twee jaar een gratis publiek wifi-netwerk aan in het centrum van Hilversum (pdf).

Vorig jaar liet de SP weten dat er zorgen zijn over de veiligheid. “Men zou namelijk kunnen worden afgeluisterd of zich verbinden met een vals netwerk”, aldus de partij (pdf). De SP is van mening dat gebruikers van het openbaar wifi-netwerk geïnformeerd zouden moeten worden over hoe ze hiermee veilig moeten omgaan. “De gemeente, als opdrachtgever voor een openbaar wifi in het centrum, zou daarin ook een rol moeten spelen”, zo liet de partij weten. Gebruikers zouden kunnen worden gewaarschuwd via borden in het centrum of door, voordat iemand verbinding maakt met het wifi-netwerk, de gebruiker een aantal tips te laten zien voor het veilig gebruik hiervan.

Volgens de burgemeester zijn gebruikers van openbare wifi-netwerken zich in toenemende mate bewust van de mogelijkheden en van de beperkingen. Ook liet hij weten dat bij de gemeente Hilversum geen meldingen zijn binnengekomen van schade als gevolg van onveilig gebruik van het openbare wifi-netwerk in het centrum. “Toch zijn we bereid met Ziggo in overleg te gaan of waarschuwen een mogelijkheid is en van meerwaarde is”, zo reageerde de burgemeester vorig jaar mei.

De burgemeester meldt nu dat er met Ziggo is overlegd over de meerwaarde van het informeren van gebruikers. “Ziggo is van mening dat het weinig zinvol is om gebruikers te informeren over veilig internetten door middel van het plaatsen van borden in het centrum”, stelt de burgemeester. Volgens Ziggo negeren de meeste gebruikers dergelijke borden of zien ze niet eens. Daarnaast geeft Ziggo aan dat een gebruiker al veel eerder kwetsbaar is, namelijk op het moment dat hij een open wifi-verbinding met de startpagina heeft.

De gemeente heeft nu met Ziggo afgesproken dat op deze startpagina van het wifi-netwerk een verwijzing wordt geplaatst naar de website veiliginternetten.nl. Deze verwijzing is naar verwachting halverwege april 2019 gerealiseerd. Tevens zal er op de startpagina een verwijzing naar het privacybeleid van de internetprovider worden geplaatst. Ook deze aanpassing zou in april moeten zijn doorgevoerd. (pdf).