Van het stopzetten geoblocking tot financiering van gratis wifi in openbare ruimtes, ontdek wat het Europees Parlement in 2018 heeft gedaan om uw leven online te verbeteren.

Geen automatische landomleidingen meer bij online winkelen

Vanaf 3 december 2018 hebben consumenten niet meer last van geoblocking. In februari 2018 namen de leden een verordening aan om een ​​einde te maken aan geoblocking. Eigenaars van online winkels zijn nu verplicht om mensen overal in de EU toegang te verlenen tot goederen en diensten, ongeacht waar ze verblijven.

Online shoppers worden niet langer met dergelijke vormen van discriminatie geconfronteerd. Het omleiden naar de lokale versie van de website (van het land waar je verblijft) is verboden. Goederen en diensten waar de nieuwe regels van op toepassing zijn, zijn huishoudelijke apparaten, elektronica, kleding, hotelovernachtingen, verhuur en tickets voor evenementen.

Access to video: Bekijk de vídeo

(Duur van de video:01:30)

Betere grensoverschrijdende pakketbezorging

De openstelling van de online-markt maakt het ook noodzakelijk om de leveringsvoorwaarden en de bescherming van de consument te verbeteren. Voor een betaalbaardere en efficiëntere pakketbezorging naar andere EU-landen hebben de leden in maart 2018 nieuwe regels aangenomen. Deze moeten de grensoverschrijdende pakketbezorgingsmarkt transparanter en concurrerender te maken en belemmeringen verminderen waar consumenten mee te maken hebben bij de online aankoop van producten in de EU. Deze nieuwe verordening trad in werking in mei 2018.

Access to video: Bekijk de vídeo

(Duur van de video:00:49)

Toegang tot uw online abonnement in de hele EU

Meer dan de helft (53%) van de EU-burgers bekijkt meer dan eens per week films en tv-series online en sinds april 2018 is dit ook mogelijk in een ander EU-land. De portabiliteitsregulering die van toepassing is op alle EU-lidstaten biedt consumenten toegang tot hun online abonnementen wanneer zij in de EU reizen op dezelfde manier waarop zij thuis toegang hebben. Deze regels zijn van toepassing op alle dienstverleners die betaalde online diensten aanbieden.

Access to video: Bekijk de vídeo

(Duur van de video:01:29)

Fondsen voor gratis wifi in openbare ruimtes

Er is behoefte in de EU aan betrouwbare hogesnelheidsverbindingen. WIFI4EU, een financieringsprogramma ter bevordering van gratis wifi-connectiviteit in openbare ruimtes in de EU, werd in 2018 voor aanvragen opengesteld. Het doel van het WIFI4EU-initiatief is om meer dan 6.000 gemeenschappen in de EU tegen 2020 een gratis snelle wifi-verbinding te bieden. Meer dan 21.700 gemeenten zijn al geregistreerd. In december wordt aangekondigd welke aanvragen succesvol waren en de installatie van wifi-apparatuur volgt in 2019.

Access to video: Bekijk de video

(Duur van de video:00:56)

Op de agenda: regels voor goedkopere internationale gesprekken en 5G

In november stemden de leden voorhet telecompakket, dat tot doel heeft om oproepen tussen EU-landen niet meer dan 19 cent en tekstberichten maximaal 6 cent te laten kosten vanaf 15 mei 2019. De regels zijn ook bedoeld om de investeringen te stimuleren die nodig zijn om 5G-connectiviteit beschikbaar te maken in Europese steden tegen 2020.

Access to video: Bekijk de vídeo

(Duur van de video:01:20)

Nieuwe wet Gegevensbescherming

De Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) is sinds 25 mei 2018 van kracht. De regels geven consumenten meer macht over hun online aanwezigheid, inclusief het recht op informatie over hoe hun gegevens worden gebruikt en om inhoud te verwijderen die ze niet langer online zichtbaar willen zien.

Access to video: Bekijk de vídeo

(Duur van de video:00:49)

Productinformatie

REF.: 20181205STO20959

Gecreëerd: 17-12-2018 – 08:00

http://www.europa-nu.nl/id/vkudanl7oxzw/nieuws/zes_manieren_waarop_de_eu_uw_leven?ctx=vjgtmkwna7mq&s0e=vhdubxdwqrzw