Internetprovider XS4ALL heeft vandaag een online wachtwoordmanager voor klanten gelanceerd genaamd KEY. Het gaat om een programma van het Finse anti-virusbedrijf F-Secure. Via de wachtwoordmanager kunnen klanten hun gebruikersnamen, wachtwoorden en andere belangrijke data in de cloud bewaren.

“Alle informatie die in uw digitale kluis staat, is volledig versleuteld. Deze beveiliging bestaat uit een hoofdwachtwoord en één van uw apparaten”, aldus XS4ALL. Het gaat dan bijvoorbeeld om een smartphone of laptop. Een aanvaller die alleen het hoofdwachtwoord heeft of alleen de smartphone of laptop kan zo geen toegang tot de opgeslagen inloggegevens en andere informatie krijgen.

De wachtwoordmanager controleert daarnaast of gebruikte wachtwoorden niet voor andere accounts worden hergebruikt. XS4ALL wijst naar onderzoek waaruit blijkt dat driekwart van de mensen gebruikmaakt van dezelfde wachtwoorden voor verschillende accounts. Daarnaast werkt slechts tien procent met een wachtwoordmanager. Door het aanbieden van KEY wil de provider de barrière om zelf zo’n app aan te schaffen wegnemen.

KEY is beschikbaar voor Windows, macOS en Android. Voor het hoofdwachtwoord adviseert XS4ALL het gebruik van een passphrase. “Dus een zin met spaties, leestekens en natuurlijk letters. Met elk extra teken vertraagt de kraaktijd 100 keer. Fijn idee”, zo laat de provider weten.