Er is een nieuwe versie van de zeer populaire netwerksniffer Wireshark verschenen. Wireshark wordt gebruikt voor het analyseren van netwerkverkeer. Versie 3.0.0 bevat een verbeterde gebruikersinterface en ondersteunt een groot aantal nieuwe protocollen voor netwerkanalyse.

De Windowsversie van Wireshark werd altijd geleverd met de WinPcap-driver voor het opslaan en versturen van netwerkpakketten. De driver wordt al lange tijd niet meer ondersteund. Daarom is in Wireshark 3.0.0 besloten om de Npcap-driver te gebruiken. Deze driver wordt actief door het Nmap-project ondersteund en is gebaseerd op de WinPcap-driver. Door het toevoegen van Npcap is er nu ondersteuning voor “loopback capture” en 802.11 WiFi monitor mode capture, als de netwerkkaart dit ondersteunt.

Verder is in de nieuwe versie support voor verschillende legacy features en libraries verwijderd. Een overzicht van alle nieuwe features, aanpassingen en bugfixes is in de release notes te vinden. Wireshark 3.0.0 is te downloaden via Wireshark.org.