De ontwikkelaars van de populaire archiefsoftware WinRAR hebben besloten om de ondersteuning van het ACE-formaat te stoppen wegens een beveiligingslek. ACE is net als ZIP en RAR een archiefformaat. De DLL-library die WinRAR gebruikte voor het uitpakken van ACE-bestanden was al 14 jaar niet meer bijgewerkt en bevatte verschillende kwetsbaarheden, zo ontdekten onderzoekers van securitybedrijf Check Point.

Hierdoor was het in het ergste geval mogelijk voor een aanvaller om via een kwaadaardig archief een bestand, bijvoorbeeld malware, in de startup-map van Windows te plaatsen. Dit bestand zou bij een herstart van het systeem worden uitgevoerd en de aanvaller volledige controle over de computer kunnen geven. Aangezien de gebruikte DLL-library al sinds 2005 niet meer wordt ondersteund en het WinRAR-team geen toegang tot de broncode heeft is besloten om de ondersteuning van ACE uit veiligheidsoverwegingen in WinRAR 5.70 beta 1 en nieuwer te stoppen.

Volgens de ontwikkelaars van WinRAR wordt het programma door meer dan 500 miljoen mensen wereldwijd gebruikt. Onlangs publiceerde anti-virusbedrijf Avast onderzoek onder 163 miljoen computers dat laat zien dat WinRAR na Google Chrome en Adobe Reader de meest geïnstalleerde software op Windows-computers is. Het is daardoor ook een aantrekkelijk doelwit voor aanvallers. Vorig jaar oktober loofde een bedrijf dat zero-days van onderzoekers inkoopt nog een beloning uit van 100.000 dollar voor zero-days in WinRAR.

Image