Tal van winkeliers delen foto’s van winkeldieven via WhatsApp, maar volgens het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid (CCV) is dit niet toegestaan. Het gaat vaak om foto’s die van beveiligingscamera’s afkomstig zijn, zo meldt de Leeuwarder Courant.

Ook worden er wel eens foto’s van identiteitsbewijzen van vermeende winkeldieven rondgestuurd. Een WhatsAppgroep van 160 Friese winkeliers laat tegenover de NOS weten dat het uitwisselen van foto’s via WhatsApp essentieel is. Volgens de oprichter van de groep zouden overlastgevers hierdoor wegblijven en winkeldiefstal afnemen. De Autoriteit Persoonsgegevens is kritisch en waarschuwt dat er een risico is dat mensen voor eigen rechter gaan spelen.

Het CCV, een stichting die zich onder andere bezighoudt met veilig ondernemen, stelt dat het uitwisselen van de foto’s niet is toegestaan. Er is daarnaast een risico dat het beeldmateriaal in de buitenwereld terechtkomt en er kunnen gevallen van persoonsverwisseling zich voordoen. Winkeliers willen de WhatsAppgroepen echter blijven gebruiken.

Source