Windows 10 kan updates die voor problemen zorgen voortaan automatisch verwijderen, zo blijkt uit een document dat Microsoft online heeft geplaatst. Volgens de softwaregigant kunnen beveiligingsupdates en andere updates in sommige gevallen vanwege incompatibiliteit of nieuwe software voor problemen met het opstarten van het systeem zorgen.

Windows 10 zal in dit geval eerst verschillende automatische hersteloperaties uitvoeren. Als deze operaties niet succesvol zijn zal het besturingssysteem de problematische updates automatisch verwijderen. Om ervoor te zorgen dat het systeem vervolgens opstart en blijft werken zal Windows 10 er ook voor zorgen dat de problematische updates de komende 30 dagen niet worden geïnstalleerd. Dit moet Microsoft en partners de gelegenheid geven om de problemen te onderzoeken en verhelpen. Na 30 dagen zal Windows weer proberen om de updates te installeren.

Gebruikers die vinden dat bepaalde updates ten onrechte zijn verwijderd hebben wel de mogelijkheid om die handmatig te installeren. Als echter blijkt dat het systeem toch niet naar behoren opstart zal Windows de updates weer verwijderen. De aankondiging van Microsoft lijkt te gelden voor alle soorten updates.

Dat ook beveiligingsupdates voor opstartproblemen kunnen zorgen werd vorig jaar nog eens duidelijk. Destijds verschenen er nog patches voor de Spectre-aanval die sommige computers lieten vastlopen. Daarop besloot Microsoft om de uitrol tijdelijk te staken.