Microsoft heeft de uitrol van de Windows 10 October 2018 Update, ook bekend als versie 1809, tijdelijk geblokkeerd op computers met twee bepaalde Intel-drivers. De grafische stuurprogramma’s werden in september door Intel uitgegeven. Volgens Microsoft zorgen de drivers er per ongeluk voor dat niet ondersteunde features in Windows worden ingeschakeld.

Na het updaten naar Windows 10 versie 1809 kan in sommige gevallen het afspelen van geluid niet meer goed werken. Daarop heeft Microsoft besloten de uitrol tijdelijk te staken. Windows 10-gebruikers die voor hun Intel-videokaart driverversie 24.20.100.6344 of 24.20.100.6345 gebruiken en met problemen te maken hebben krijgen het advies om met Microsoft contact op te nemen.

Vorige week besloot Microsoft de uitrol van de October 2018 Update te hervatten nadat de eerste versie bij sommige gebruikers voor problemen zorgde. In bepaalde gevallen verloren gebruikers bestanden tijdens het upgraden. Naast de aankondiging van de hervatte uitrol kwam Microsoft ook met een uitgebreide blogposting over de kwaliteitscontroles die het uitvoert en dat het de nieuwe uitrol van de October Update gefaseerd zal laten verlopen.

Wanneer blijkt dat sommige applicaties niet compatibel met de October Update zijn, zal die niet worden aangeboden. De softwaregigant kondigde verder aan dat het van plan is om een “Windows update status dashboard” toe te voegen om meer informatie over problemen te geven die ervoor zorgen dat een update wordt geblokkeerd.

De Windows 10 October 2018 Update introduceert extra privacyinstellingen en beveiligingsverbeteringen. Twee keer per jaar brengt de softwaregigant een grote feature-update voor Windows 10 uit. Updates die in september verschijnen worden 30 maanden met beveiligingsupdates ondersteund. Feature-updates die in maart verschijnen kunnen 18 maanden op beveiligingsupdates rekenen. Gebruikers en organisaties moeten na deze supportperiode updaten, anders zullen ze geen beveiligingsupdates meer ontvangen.