De FBI heeft een Apple-medewerker opgepakt omdat hij gevoelige bedrijfsgeheimen had gestolen. De man verzamelde informatie over Apples project rondom zelfrijdende auto’s.

Het is voor de tweede keer in zeven maanden tijd dat een werknemer door de FBI is aangehouden voor het stelen van bedrijfsgeheimen rondom zelfrijdende auto’s, blijkt uit een bericht van NBC.

Apple startte een onderzoek nadat een werknemer zag dat een collega foto’s maakte in een omgeving waarin veel gevoelige informatie lag opgeslagen. De verdachte zou recent hebben gesolliciteerd bij een bedrijf dat zelfrijdende auto’s ontwikkelt.

Het onderzoeksteam van Apple zegt ruim tweeduizend gevoelige bestanden te hebben gevonden op de computer van de verdachte. Daaronder waren schematische tekeningen, handleidingen en honderden foto’s van computerschermen.

De man werd een dag voor zijn vertrek naar thuisland China aangehouden. Hij had Apple verteld zijn zieke vader te bezoeken. De Apple-medewerker hangt een gevangenisstraf van tien jaar boven het hoofd en een maximale boete van 250.000 dollar (219.000 euro).

Eerste aanhouding was vorig jaar in juli

Vorig jaar werd begin juli een voormalig werknemer van Apple aangehouden op verdenking van het stelen van bedrijfsgeheimen rond zelfrijdende auto’s. Ook hij werd vlak voor zijn vlucht naar China opgepakt.

De verdachte zou zonder toestemming een blauwdruk van interne systemen hebben gedownload. Die bevatte 25 pagina’s waarin de printplaat van een zelfrijdend voertuig werd beschreven. De verdachte ontkent schuldig te zijn.

https://www.nu.nl/gadgets/5714895/weer-apple-medewerker-opgepakt-om-informatiediefstal-zelfrijdende-auto.html