Het Amerikaanse ministerie van Justitie heeft een voormalige luchtmachtofficier aangeklaagd voor cyberspionage. De vrouw zou de Iraanse inlichtingendiensten hebben geholpen bij het aanvallen van haar voormalige collega’s die werkzaam in de Amerikaanse inlichtingengemeenschap waren.

Eén van haar Iraanse handlangers werd in 2017 aangeklaagd voor het inbreken op de systemen van HBO, waarbij allerlei vertrouwelijke informatie werd buitgemaakt. Het ging onder andere om het script van Game of Thrones en afleveringen van Ballers, Barry, Room 104, Curb Your Enthusiasm en The Deuce. De man eiste 6 miljoen dollar, anders zou hij de data openbaar maken.

Volgens de aanklacht maakten de handlangers van de luchtmachtofficier nepprofielen aan op social media die werden gebruikt om malware te verspreiden. Zo werd er een Facebookaccount aangemaakt met de naam van een Amerikaanse inlichtingenofficier en collega van de luchtmachtofficier. Voor dit account werden foto’s en informatie van het echte Facebookaccount van de inlichtingenofficier gebruikt. Verschillende voormalige collega’s van de luchtmachtofficier accepteerden de vriendverzoeken van dit specifieke nepprofiel.

De luchtmachtofficier wordt ook beschuldigd van het vrijgeven van de codenaam en vertrouwelijke missies van het “Special Access Program” van het ministerie van Defensie. De vrouw is voortvluchtig en er is een arrestatiebevel voor haar aanhouding uitgegeven.