Vpn-provider VPNSecure gaat Australië verlaten wegens de encryptiewetgeving die onlangs van kracht werd. Dat heeft het bedrijf aan klanten laten weten. De wetgeving verplicht techbedrijven om de autoriteiten te helpen bij het verkrijgen van toegang tot versleutelde data.

Volgens VPNSecure worden Australische bedrijven door de wetgeving verplicht om backdoors voor end-to-endencryptie te ontwikkelen, ook al heeft de Australische overheid dit altijd ontkend. Het bedrijf heeft nu besloten om te verhuizen van Australië naar Hong Kong. Vanwege de wetgeving zag ook de versleutelde chat-app Wickr zich genoodzaakt om te reageren. Volgens het bedrijf slaan de servers geen communicatie van gebruikers op en heeft het geen toegang tot informatie van gebruikers.

De nieuwe Australische wetgeving gaat niet alleen over het verkrijgen van toegang tot versleutelde communicatie, verdachten kunnen ook worden gedwongen om hun wachtwoord af te staan. Wie niet meehelpt met het geven van toegang tot een versleuteld apparaat kan worden veroordeeld tot een gevangenisstraf van maximaal 10 jaar. De Australische politie heeft de dreiging van een mogelijke celstraf al twee keer gebruikt om verdachten over te halen om hun wachtwoord af te staan, zo melden ABC en persbureau AFP.

De Communications Alliance, dat de Australische telecomindustrie vertegenwoordigt, maakt zich zorgen over de wetgeving en spreekt zelfs van een “enorme dreiging” voor de exportkansen van Australische techbedrijven. Bedrijven kunnen namelijk geen garantie geven dat hun apparatuur niet op verzoek van de Australische overheid is aangepast, aldus de alliantie. Daarnaast bestaat het risico dat buitenlandse techbedrijven hun producten niet meer aan Australiërs zullen leveren, om zo niet aan de wetgeving te hoeven voldoen.