Een 29-jarige man uit Leiden is door de rechtbank Den Haag veroordeeld tot een voorwaardelijke gevangenisstraf van zes maanden en een taakstraf van 240 wegens fraude met Ziggo-smartcards. De man hield zich ruim 5 jaar bezig met “card sharing”.

Dit is een vorm van tv-piraterij waarbij de smartcard, die in de digitale ontvanger gaat voor het afnemen van televisie, wordt ontsleuteld. Vervolgens wordt het digitale tv-signaal tegen betaling aan andere personen aangeboden. Dit gebeurde via Dreamboxes die via advertenties op een website voor tweedehands goederen werden aangeboden en een cardsharingserver. De man had 342 tot 562 klanten. Die betaalden de verdachte een jaarlijks bedrag dat ze bij Ziggo per maand kwijt zouden zijn.

“De verdachte heeft zich daarnaast schuldig gemaakt aan computervredebreuk door zijn legale abonnement via een zogenaamde Dreambox te ontsleutelen om de card sharing mogelijk te maken. Door zijn handelen heeft de verdachte niet alleen [benadeelde] benadeeld, maar ook de rechthebbenden op inkomsten uit de aangeboden televisiekanalen. De verdachte heeft hier geen oog voor gehad, maar slechts gehandeld vanuit financieel oogmerk. De rechtbank rekent de verdachte dit aan”, aldus de rechter.

Die veroordeelde de verdachte tot een voorwaardelijke gevangenisstraf van zes maanden en taakstraf van 240 uur. Ziggo had ook een schadevergoeding van 755.000 euro geëist. Volgens de rechter is het bedrag dat Ziggo is misgelopen niet eenvoudig vast te stellen, omdat niet vaststaat dat de klanten van de verdachte ook een soortgelijk abonnement bij Ziggo zouden hebben afgesloten.

“Daarbij komt dat de benadeelde partij wellicht andere mogelijkheden had om de inbreuk door de verdachte eerder te stoppen, aangezien de benadeelde partij al in een vroeg stadium op de hoogte was van de card sharing door de verdachte”, merkte de rechter op. Ziggo werd in de vordering dan ook niet ontvankelijk verklaard en kan nu alleen nog proberen om via een burgerlijke rechter de schade vergoed te krijgen.