De gemeente Voorschoten gaat door met het vervangen van grijze minicontainers door afvalbakken met een chip. Een maatregel waardoor inwoners zich zorgen maken over hun privacy, zo laat de Zuid-Hollandse gemeente via de eigen website weten. De chip koppelt de container aan een adres.

Met de gegevens kan de gemeente naar eigen zeggen inzicht krijgen in hoeveel containers zijn uitgegeven in relatie tot het aantal adressen, bedrijven of woningen uitsluiten die over een niet gechipte minicontainer beschikken, het legen van minicontainers reguleren en niet gechipte minicontainers niet meer legen. Via de chip kan de gemeente niet zien hoeveel restafval per container wordt aangeboden.

“Het chippen van de minicontainers is nu uitsluitend gedaan om het beleidsdoel van afvalscheiding te kunnen invullen in combinatie met goed beheer van de daarvoor benodigde faciliteiten. Daarbij wordt de informatie welke container aan welk adres is gekoppeld niet aan andere gegevens gekoppeld”, zo laat de gemeente verder weten. De informatie van de chips wordt ook niet met derden gedeeld en alleen ingezet voor de afvalscheiding. De chip is volgens de gemeente dan ook niet in strijd met de privacyregels.

“Maar ook een adres is een gegevensdrager”, laat de Autoriteit Persoonsgegevens tegenover Omroep West weten. “Dit betekent dat informatie ofwel direct over iemand gaat, ofwel naar deze persoon te herleiden is.” Persoonsgegevens mogen alleen met een wettelijke grondslag worden opgeslagen. Het stimuleren van het scheiden van afval en het beheer van het aantal containers is volgens de Autoriteit Persoonsgegevens op zichzelf geen grondslag. “We moeten eerst deze specifieke situatie onderzoeken, voor we kunnen zeggen of het wettelijk niet mag”, aldus een woordvoerster van de privacytoezichthouder.