Voor de populaire virtualisatiesoftware VMware is een belangrijke beveiligingsupdate verschenen die een ernstige kwetsbaarheid in VMware Workstation en Fusion verhelpt waardoor een gevirtualiseerd guest-systeem code op de host kon uitvoeren, ook wel een guest-to-host escape genoemd.

De kwetsbaarheid werd op 16 november tijdens een hackwedstrijd in China gedemonstreerd en leverde de onderzoeker die het probleem ontdekte 100.000 dollar op. Via VMware en soortgelijke software is het mogelijk om een virtual machine te draaien. Beveiligingsonderzoekers gebruiken virtualisatiesoftware veelal om bijvoorbeeld malware te onderzoeken. De infectie blijft op deze manier alleen tot het guest-systeem beperkt. Ook is het met virtual machines eenvoudig om verschillende besturingssystemen op één computer te gebruiken.

Onderzoeker Tianwen Tang van securitybedrijf Qihoo 360 demonstreerde tijdens de Tianfu Cup in China hoe een aanvaller vanuit een VMware virtual machine de host kon aanvallen. Details over het beveiligingslek werden vervolgens aan VMware gerapporteerd en niet openbaar gemaakt. Op deze manier kon de ontwikkelaar een beveiligingsupdate ontwikkelen, die binnen een week gereed was.

Gebruikers van VMware Workstation Pro / Player krijgen het advies om naar versies 14.1.5 of 15.0.2 te updaten. Voor gebruikers van VMware Fusion Pro en Fusion zijn versies 10.1.5 en 11.0.2 verschenen.