Video-app TikTok, voorheen bekend als Musical.ly, heeft met de Amerikaanse toezichthouder FTC een schikking van 5,7 miljoen dollar getroffen wegens het illegaal verzamelen van de persoonlijke informatie van kinderen. Het is de grootste schikking die ooit door de FTC in een zaak over de privacy van kinderen is getroffen.

Via de Musical.ly-app konden gebruikers korte video’s maken en die met andere gebruikers delen. Bij de registratie voor de app moesten gebruikers e-mailadressen, telefoonnummer, gebruikersnaam, eigen naam, een korte biografie en een profielfoto opgeven. Sinds 2014 is de app door meer dan 200 miljoen gebruikers wereldwijd gedownload. 65 miljoen van deze accounts zijn in de Verenigde Staten geregistreerd.

Naast het maken en delen van video’s konden gebruikers ook op video’s reageren en privéberichten naar andere gebruikers sturen. Gebruikersaccounts waren standaard openbaar, wat inhield dat ook de gegevens van kinderen door anderen konden worden gezien. Gebruikers konden hun account wel op privé zetten, maar profielfoto’s en biografie bleven openbaar. Ook was het nog steeds mogelijk voor gebruikers om privéberichten te versturen naar mensen die hun account op privé hadden gezet.

Volwassenen hebben op deze manier kinderen benaderd, aldus de FTC. Tot oktober 2016 bevatte de app ook een feature waarmee gebruikers andere gebruikers in een radius van 80 kilometer in hun omgeving konden zien. Volgens de FTC wisten de mensen achter Musical.ly dat een groot deel van de gebruikers jonger dan 13 was en ontving het bedrijf duizenden klachten van ouders dat hun kind van onder de 13 een Musical.ly-account had aangemaakt.

Apps die gegevens van kinderen onder de 13 verzamelen moeten in de Verenigde Staten toestemming van ouders hebben en op verzoek van ouders de persoonlijke informatie van kinderen onder de 13 verwijderen. Door dit niet te doen heeft Musical.ly de wetgeving overtreden. Naast het bedrag van 5,7 miljoen dollar dat het bedrijf zal betalen moet het ook alle video’s verwijderen die door kinderen onder de 13 jaar zijn gemaakt.