Verzekeringsmaatschappij AXA stopt in Frankrijk met het vergoeden van het losgeld dat slachtoffers van ransomware-aanvallen betalen om hun bestanden terug te krijgen of het openbaar maken van gestolen data te voorkomen. Dat laat het bedrijf weten in een reactie op zorgen van de Franse overheid.

Tijdens een hoorzitting voor de Franse senaat over ransomware-aanvallen haalden het Franse nationale bureau voor beveiliging van informatiesystemen (ANSSI) en het openbaar ministerie uit naar verzekeringsmaatschappijen die het losgeld bij ransomware-aanvallen dekken. Volgens de overheidsinstanties is Frankrijk een slachtoffer van ransomware-aanvallen omdat getroffen organisaties het losgeld te gemakkelijk betalen. Dat moedigt aanvallers aan om Franse organisaties te blijven aanvallen.

In een reactie hierop liet AXA weten dat het in Frankrijk stopt met het vergoeden van het losgeld, zo meldt Le Monde la Sécurité. Verzekeringsdeskundige Arnaud Gressel laat tegenover het medium weten dat de meeste bedrijven die losgeld betalen niet zijn verzekerd. Daarnaast moet de optie om losgeld te betalen altijd worden opengehouden, aldus Gressel.

In het verleden hebben verschillende partijen gesteld dat verzekeringsmaatschappen die het losgeld van ransomware-slachtoffers dekken voor een toename van ransomware-aanvallen en een hoger geëist losgeldbedrag zorgen.

Source