In de Verenigde Staten is een man aangeklaagd voor het stelen van gegevens van webshopplatform Shopify. Shopify biedt een platform waarop vooral kleinere bedrijven een webwinkel aanbieden. Vorig jaar september meldde Shopify dat twee supportmedewerkers gegevens van zo’n tweehonderd webwinkels hadden gestolen. Het ging zowel om data van de webshops zelf als hun klanten.

Volgens de Amerikaanse autoriteiten is een Amerikaanse man het meesterbrein achter de datadiefstal. Hij betaalde twee medewerkers van een externe klantenhelpdesk, waar Shopify gebruik van maakte, voor het stelen van klantgegevens. De externe supportmedewerkers hadden toegang tot het interne Shopify-netwerk voor het bieden van klantenondersteuning.

De verdachte betaalde deze medewerkers voor het stelen van klantgegevens van het Shopify-netwerk. Zo maakten de helpdeskmedewerkers screenshots van de data en verstuurden die naar Google Drive. Het ging om de namen van de webwinkeleigenaren, alsmede informatie over hun klanten, waaronder adresgegevens, namen, e-mailadressen, betaalmethodes, gekochte producten en laatste vier cijfers van de creditcard.

De verdachte gebruikte de gestolen gegevens voor het opzetten van webwinkels die zeer veel leken op de webwinkels waarvan de data was buitgemaakt. Daarnaast verkocht hij de data aan handlangers die de gegevens gebruikten voor fraude bij de webwinkels en hun klanten. De verdachte zou gedurende een periode van een jaar grote hoeveelheden data van het interne Shopify-netwerk hebben verkregen, meldt TechCrunch.

Op een gegeven moment vroeg hij één van de helpdeskmedewerkers zelfs om toegang tot zijn computer te krijgen terwijl hij sliep. De helpdeskmedewerker liet echter weten dat zijn computer geen remote toegang toestond. De Amerikaanse verdachte pleitte onschuldig. De zaak staat voor 7 september van dit jaar gepland. De bij Shopify gestolen data zou onder andere zijn gebruikt voor aanvallen tegen Ledger-gebruikers.

Source