Wie tijdens de afgelopen feestdagen een Internet of Things-apparaat of ander ‘smart device’ cadeau heeft gekregen moet weten deze apparatuur niet altijd veilig is, zo waarschuwt het Computer Emergency Readiness Team van de Amerikaanse overheid (US-CERT).

“Deze technologie maakt ons leven gemakkelijk, maar het vereist dat we meer informatie dan ooit tevoren delen. De veiligheid van deze informatie en de veiligheid van deze apparaten is niet altijd gegarandeerd”, aldus het US-CERT. Wie een nieuw IoT-apparaat aansluit moet dan ook verschillende maatregelen nemen.

Zo adviseert het US-CERT om een veilig wachtwoord te kiezen. Sommige IoT-apparaten worden met standaardwachtwoorden geleverd die eenvoudig via internet zijn te vinden. Verder moeten gebruikers naar de veiligheidsinstellingen van het apparaat kijken. Het inschakelen van bepaalde instellingen om het gemak te vergroten kan gebruikers meer risico laten lopen.

Gebruikers wordt ook aangeraden om tijdig beschikbare beveiligingsupdates te installeren. Als laatste adviseert het US-CERT om eerst na te denken voordat een apparaat op internet wordt aangesloten. “Zodra een apparaat met internet is verbonden, is het ook met miljoenen andere computers verbonden, waardoor aanvallers je apparaat kunnen benaderen. Ga na of continue connectiviteit echt nodig is.”