Uitgeverij Elsevier heeft via een onbeveiligde server de onversleutelde wachtwoorden en e-mailadressen van gebruikers gelekt. De gegevens waren voor iedereen op internet toegankelijk. Hoelang de gegevens online stonden en hoeveel gebruikers zijn getroffen is nog onduidelijk.

Beveiligingsonderzoeker Mossab Hussein ontdekte de server van Elsevier. Daarop stonden onversleutelde wachtwoorden van gebruikers en hun e-mailadressen. Het zou onder andere om studenten en docenten van universiteiten en onderwijsinstellingen gaan, zo stelt Hussein aan de hand van de gevonden .edu-e-mailadressen.

De onderzoeker deelde zijn ontdekking met Vice Magazine, dat Elsevier informeerde. De uitgeverij heeft een onderzoek naar het datalek ingesteld. “Het lijkt erop dat een server door een menselijke fout verkeerd was ingesteld”, aldus een woordvoerder. De server is inmiddels beveiligd. De uitgeverij zegt dat het de Autoriteit Persoonsgegevens zal informeren, alsmede alle getroffen gebruikers. Ook zal het de wachtwoorden van alle getroffen accounts resetten.