Uber heeft een belangrijke stap gezet op weg naar een beursgang. Het papierwerk daarvoor is donderdag ingediend bij de autoriteiten, melden meerdere Amerikaanse media op basis van anonieme bronnen.

Een beursgang wordt al lang verwacht voor de taxidienst: het was een van de voorwaarden voor een miljardeninvestering van een Japanse bank begin dit jaar. Bovendien maakte rivaal Lyft donderdag ook bekend naar de beurs te willen.

Als Uber-aandelen op Wall Street verhandeld gaan worden, zal dat waarschijnlijk een van de grootste beursgangen ooit worden voor een technologiebedrijf: Uber zou mogelijk 120 miljard dollar waard zijn op de beurs.

Problemen

Hoewel Uber-aandelen ongetwijfeld in trek zullen zijn, blijft het wel de vraag hoe beleggers reageren op recente schandalen. Uber probeerde de autoriteiten om de tuin te leiden, hield privacygevoelige informatie bij, kampte met een enorm datalek en topman Kalanick moest weg na berichten over seksuele intimidatie.

De nieuwe topman Dara Khosrowshahi, vorig jaar binnengehaald van online reisbureau Expedia, wist wat van de onrust weg te nemen, maar kon niet voorkomen dat het bedrijf vorig jaar 4,5 miljard dollar verlies leed en minder snel groeide dan gehoopt.

https://nos.nl/l/2262547