Twee derde van de Nederlandse smartphonegebruikers van 16 tot 75 jaar heeft bij het installeren of gebruiken van apps op hun smartphone de toegang tot persoonlijke gegevens, zoals contactlijsten, foto’s en locatie, beperkt of geweigerd, blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).
Uit het onderzoek blijkt ook dat 12 procent van de gebruikers niet wist dat de toegang van de apps beperkt kan worden. 3 procent heeft aangegeven geen gebruikt te maken van apps.
Vooral jongere mensen (tussen de 16 en 35 jaar) blokkeren de toegang voor apps. Ouderen gaven vaker aan dat ze niet wisten dat dit mogelijk was. Daarnaast nemen hoogopgeleiden vaker maatregelen dan laagopgeleiden.
Ongeveer 3 procent van de smartphonegebruikers is wel eens documenten, foto’s of andere persoonlijke gegevens kwijtgeraakt door bijvoorbeeld een virus. Nederland staat daarmee onderaan de ranglijst van landen in de Europese Unie, waar het gemiddelde op 5 procent ligt.
In 2018 gebruikte in totaal 87 procent van de Nederlandse bevolking een smartphone. Samen met Denemarken deelt Nederland daarmee de koppositie in Europa, aldus het CBS.
Nederlanders in vergelijking met inwoners EU vaker geen weet van maatregelen
Nederland staat op de vijfde plek van landen in de Europese Unie waar inwoners de toegang tot data hebben beperkt of geweigerd. In Frankrijk, de koploper, heeft 77 procent van de inwoners de apps toegang beperkt, gevolgd door Duitsland met 75 procent. Verder staan alleen Zweden en Luxemburg boven Nederland. In de EU ligt het gemiddelde op 58 procent.
Inwoners uit Italië, Bulgarije en Tsjechië hebben het minst vaak de toegang tot persoonlijke gegevens geblokkeerd.
Het CBS noemt het opvallend dat 12 procent van de Nederlanders niet wist dat zulke maatregelen bestaan. In de EU ligt dit gemiddelde op 7 procent en Nederland staat op een vijfde plek.
https://www.nu.nl/algemeen/5721867/twee-derde-van-nederlanders-beperkt-toegang-persoonlijke-data-op-smartphone.html