De Amerikaanse president Donald Trump overweegt om het gebruik van Chinese telecomapparatuur volgend jaar te verbieden door de noodtoestand uit te roepen.

Dat vertellen meerdere bronnen aan Reuters. Het plan zou al acht maanden op de plank liggen en wordt mogelijk in januari uitgevoerd.

Trump zou de International Emergency Economic Powers-wet inzetten. Door de noodtoestand uit te roepen, mag hij commerciële bedrijven reguleren en bijvoorbeeld het gebruik van bepaalde producten verbieden.

De Chinese techbedrijven Huawei en ZTE maken apparatuur die in telecommasten wordt gebruikt. De Verenigde Staten vrezen dat de Chinese overheid deze apparatuur misbruikt om telefoonverkeer af te luisteren.

Handelsoorlog tussen de VS en China

Zowel Huawei als ZTE hebben in het verleden meermaals ontkend dat ze namens China spioneren. In Canada werd eerder de financieel directeur van Huawei op verzoek van de VS gearresteerd. Het bedrijf zou zich niet houden aan sancties tegen Iran. De topvrouw werd vrijgelaten op borgtocht.

Door het gebruik van Chinese telecomapparatuur te verbieden, zou de regering ook meerdere grote Chinese bedrijven van de markt weren. China en de VS zijn verwikkeld in een handelsoorlog.

https://www.nu.nl/internet/5651633/trump-wil-noodtoestand-uitroepen-om-chinese-apparatuur-te-verbieden.html