Gisteren zei Apple in een verklaring dat het de FBI graag wil helpen bij het onderzoek, maar dat het geen ‘achterdeurtje’ wil plaatsen. Hierbij wordt gebruikgemaakt van een kwetsbaarheid in de software waarbij de telefoon te kraken is. Het bedrijf gaf aan dat zoiets ook misbruikt kan worden door kwaadwillenden. Daarnaast kan het een precedent scheppen waardoor landen als China hierom kunnen gaan vragen.

Op 6 december schoot een leerling van de Saudische luchtmacht op een Amerikaanse marinebasis in Florida drie mensen dood en verwondde nog eens acht anderen. Hij was daar voor een training. De leerling droeg twee iPhones bij zich, volgens The New York Times gaat het om een 7 Plus (uit 2016) en om een iPhone 5 (uit 2012).

Topmensen bij Apple zijn verrast door de snelle escalatie, zeggen bronnen tegen de krant. Ook is er frustratie en scepsis dat het ministerie van Justitie nog niet genoeg tijd heeft gestoken om met hulp van gebruikte technieken van andere bedrijven de telefoons te openen.

Oneindig vaak toegangscode raden

De telefoons bevatten namelijk niet Apples zwaarste versie van versleuteling. Experts en een anonieme ex-manager bij Apple zeggen dat er twee hack-bedrijven zijn, het Israëlische Cellebrite en het Amerikaanse Grayshift, die allang in staat zijn om de versleuteling op deze telefoons te breken. Ze gebruiken zwakheden in de iPhone-software waarmee de limiet van tien inlogpogingen verdwijnt, waardoor ze oneindig vaak kunnen proberen de toegangscode te raden.

Het ministerie zegt desondanks dat het alle opties al heeft geprobeerd, al wil het tegen The New York Times niet zeggen welke middelen het hiervoor heeft ingezet.

Een paar jaar geleden, toen dezelfde discussie speelde rond de iPhone 5c in een andere terrorismezaak, zette de FBI Apple onder druk. Uiteindelijk maakte de federale politiedienst naar verluidt gebruik van Cellebrite om de telefoon in te komen. De inspecteur-generaal van justitie oordeelde later dat het ministerie te vroeg bij Apple aanklopte.

Wat deze zaak voor Apple extra ingewikkeld maakt, is dat topman Tim Cook de afgelopen maanden heeft geprobeerd om in de gratie te komen bij Trump. Dit om te voorkomen dat zijn bedrijf veel last zou krijgen van nieuwe handelstarieven. Tot nu toe leek dat goed te lukken. Maar deze zaak kan roet in het eten gooien.

Source