Het Tor Project, de ontwikkelaar van het Tor-anonimiteitsnetwerk, is vorig jaar financieel minder afhankelijk geworden van donaties van de Amerikaanse overheid, zo blijkt uit de financiële jaarcijfers (pdf). In 2017 stegen de inkomsten met zo’n 1 miljoen dollar naar 4,1 miljoen dollar.

2,1 miljoen dollar van dat bedrag is van Amerikaanse overheidsinstellingen afkomstig, zoals de National Science Foundation, het Stanford Research Institute en een afdeling van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken.
In 2015 waren donaties van de Amerikaanse overheid nog goed voor 85 procent van de inkomsten. Dat daalde in 2016 naar 76 procent en bedroeg vorig jaar 51 procent.

Bijna 600.000 dollar ontving het Tor Project van de Zweedse overheid. Mozilla doneerde 522.000 dollar. Donaties van individuen waren goed voor een bedrag van 425.000 dollar. Privacyzoekmachine DuckDuckGo maakte vorig jaar 25.000 dollar naar het Tor Project over. Tor-ontwikkelaar Roger Dingledine laat weten dat het budget van het Tor Project een schijntje is in vergelijking met wat de tegenstanders van het anonimiteitsnetwerk uitgeven. Dagelijks maken zo’n 2 miljoen mensen van het netwerk gebruik om hun privacy te beschermen, waaronder journalisten, activisten en mensen in totalitaire regimes.