Een tool die politiediensten wereldwijd gebruiken voor het uitlezen van Androidtoestellen, iPhones en andere telefoons wordt op eBay te koop aangeboden en de tweedehands apparaten bevatten in sommige gevallen nog data van eerdere onderzoeken. Dat meldt zakenblad Forbes.

Het gaat om de Universal Forensic Extraction Device (UFED) van het Israëlische bedrijf Cellebrite. Het apparaat wordt onder andere door het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) gebruikt en de politie. Zo werd enkele jaren geleden bekend dat het NFI de tool gebruikte voor het uitlezen van BlackBerry-smartphones. De UFED wordt ook ingezet door de Afdeling Vreemdelingenpolitie, Identificatie en Mensenhandel (AVIM) van de politie voor de identificatie van asielzoekers in Nederland (pdf).

Op eBay worden tweedehands UFEDs voor honderden dollars aangeboden. Beveiligingsonderzoeker Matthew Hickey kocht zo’n tien stuks en analyseerde die. Hij vond achtergebleven informatie, zoals welke toestellen waren onderzocht, wanneer en wat voor soort data was uitgelezen. Ook IMEI-codes werden door de onderzoeker gevonden.
De reden dat de apparaten worden aangeboden is dat er nieuwe versies verschijnen. Cellebrite heeft klanten inmiddels laten weten dat ze hun UFEDs niet aan derden mogen doorverkopen, mits schriftelijke toestemming van het bedrijf.