Door karma4:

Door Anoniem: Het is ietwat teleurstellend, voor een gerenommeerde website als security.nl, dat men de term ‘sleepwet’ handteert, terwijl de wet gewoon een naam heeft: Wet op de inlichtingen- en veiligheidsdiensten (Wiv).
Het zou security.nl sieren, de juiste naam van de wet in ieder geval te noemen. Het alleen maar noemen van de populaire kreet van een paar studenten, is niet juist en zelfs tendentieus te noemen.
Uitenidelijk zegt dit ook iets over de auteur van het stuk, natuurlijk.
Mark

Eens, de term sleepnet komt vanuit framing politieke stroom met misbruik van sociale media voor beïnvloeding (geen peil).

Dit wil ik even recht zetten. Ja het is absoluut een frame, en het is vuil spel. Maar het is bedacht door Bits of Freedom, wie de wet vergeleek met een Sleepnet. Dit deden ze om hun inhoudelijke kritiek begrijpelijk te maken voor Henk en Ingrid, en dat is een vuil truucje. BOF had geen tijd en middelen om een referendum op de been te zetten, maar een handje vol UvA studenten kwam zelf op het idee om het te proberen door een website op te zetten. Zei waren geinspireerd door Bits of Freesom, maar hadden op dat moment nog geen samenspraak met Bits of Freedom. UvA studenten hebben er zelfstandig, geinspireed door het sleepnet idee van BOF, sleepwet van gemaakt. Daarna is deze term door veel media en tegenstanders misbruikt omdat het lekker herkenbaar was.

GeenPeil was de aanjager van het Oekraiene referendum, en na het Wiv referendum was GeenPeil één van de twee groepen wie een donorwet referendum probeerde mogelijk te maken (daarvoor werden slechts de helft van de 300.000 handtekeningen gehaald, dus die kwam er niet)
Ten slotte heeft GeenPeil zich ook hard gemaakt voor referenda zelf, maar er kon geen referendum over het referendum worden aangevraagd, dus ze konen niet veel meer doen dan er berichten over schijven.

Hoewel GeenPeil graag dingen framed, bij de WIV2017 waren zij op geen manier betrokken.

Gek genoeg klopt Bits of Freedom zichzelf tegenwoordig op de borst over hoe gied zij hebben gehandeld bij het WIV2017 referendum. Dat is ook vuil spel, als het aan hen had gekegen hadden ze de kans een referendum overde WiV te houden aan hun neus voorbij laten gaan. Pas toen bleek dat de UvA studenten en vrijwilligers het misschien toch voor elkaar zouden krijgen, waren ze er als de kippen bij om met de eer te strijken. Dat heeft ze veel donateurs en vrijwilligers opgeleverd.

De financien voor flyers en stickers bij het WIV2017 referendum en voor het printen van de handtekeningen, kwamen vanuit Amnesty Nederland.

Zo, dan weet u weer wie wat deed.