De Australische consumententoezichthouder ACCC wil de marktmacht van de appstores van Apple en Google aanpakken, onder andere door gebruikers de optie te geven om voorgeïnstalleerde smartphone-apps van hun toestel te verwijderen. Dat laat de toezichthouder in een vandaag gepubliceerd rapport weten.

Volgens de ACCC fungeren de Apple- en Google-appstores als “gateways” tussen gebruikers en app-ontwikkelaars wat de techbedrijven heel veel macht geeft. Daarnaast concurreren Apple en Google ook met de apps die via hun eigen appstores worden aangeboden. Zo hebben de techbedrijven de mogelijkheid om hun eigen apps te promoten ten koste van de concurrentie en controleren ze de voorwaarden waar hun concurrenten aan moeten voldoen om toegang tot de appstores te krijgen.

Om de marktmacht van beide appstores aan te pakken vindt de ACCC dat gebruikers de mogelijkheid moeten hebben om voorgeïnstalleerde apps van hun toestel te verwijderen, tenzij die noodzakelijk zijn voor de kernfunctionaliteit. Het aantal apps dat vooraf op een toestel wordt geïnstalleerd is namelijk aan het toenemen, wat ten koste van de concurrentie kan gaan, zo stelt de Australische toezichthouder.

Daarnaast moeten app-ontwikkelaars meer informatie krijgen over hoe hun apps door gebruikers zijn te vinden. Verder moet voorkomen worden dat Apple en Google informatie die ze over apps van derden verzamelen voor hun eigen concurrerende apps gaan gebruiken. Ook wil de ACCC dat Apple en Google meer gaan doen om malafide apps uit hun appstores te weren.

De toezichthouder gaat nu kijken of Apple en Google de genoemde zorgen zullen wegnemen. Mocht dat niet het geval zijn, dan wordt er regelgeving overwogen.

Image

Source