Een toezichthouder moet ervoor zorgen dat nieuws dat wordt verspreid via bedrijven als Facebook en Google betrouwbaar is. Dat stelt een onafhankelijk onderzoek dat de Britse overheid liet uitvoeren.
De Cairncross Review van bekende journalist en econoom Frances Cairncross kijkt naar de toekomst van de nieuwsindustrie in het Verenigd Koninkrijk, en adviseert over de rol die de overheid daarin moet spelen.
Techbedrijven die hun gebruikers op grote schaal nieuws aanbieden, moeten hun lezers helpen om nepnieuws te herkennen. Ook moeten die sites gebruikers in de richting van kwaliteitsnieuws wijzen, stellen de onderzoekers.
Een toezichthouder moet ervoor zorgen dat de techbedrijven zich ook aan die taak houden. “Hoewel elk platform een oplossing moet bedenken die bij hun gebruikers past, moeten die inspanningen onder toezicht van de regelgevende instanties worden geplaatst”, stelt het onderzoek. “Deze taak is te belangrijk om volledig over te laten aan het oordeel van commerciële entiteiten.”
In eerste instantie zou een toezichthouder alleen de aanpak van de techbedrijven beoordelen. Als die ondermaats is, moeten volgens het onderzoek striktere maatregelen worden genomen. De toezichthouder moet volgens het onderzoek de macht hebben om medewerking bij de bedrijven af te dwingen.
‘Linktaks schiet het doel voorbij’
De onderzoekers zien echter niets in een zogenoemde linktaks, waarbij bedrijven moeten betalen voor het verspreiden van nieuws. “Draconische en riskante maatregelen zorgen ervoor dat bedrijven als Google hun nieuwsdienst in zijn geheel terugtrekken”, zegt Frances Cairncross tegen de BBC.
Zo’n betaling voor het linken naar nieuws is onderdeel van de hervorming van het Europese auteursrecht. Google waarschuwt klanten in de EU al enkele maanden dat het diensten als Google Nieuws waarschijnlijk zal sluiten als zo’n ‘linktaks’ wordt ingevoerd. In Spanje moeten technologiebedrijven al sinds 2014 betalen voor het linken naar nieuws, daar heeft Google zijn nieuwsverzameldienst gesloten.
“Er zijn een aantal manieren waarop technologiebedrijven zich volgens ons anders kunnen gedragen, en manieren om ze zover te krijgen. Dat zijn grotendeels manieren waarvoor geen wetgeving nodig is”, zegt Cairncross.
https://www.nu.nl/internet/5737866/toezichthouder-moet-nieuws-op-facebook-en-google-reguleren.html