De Amerikaanse zangeres Taylor Swift heeft tijdens een concert gezichtsherkenningstechnologie gebruikt om bekende stalkers te herkennen. Het gezichtsherkenningssysteem zat verborgen in een kiosk die beelden van haar repetities liet zien. Een camera in het scherm maakte foto’s van mensen die bleven kijken.

Deze afbeeldingen werden naar een “commandopost” verstuurd en vergeleken met een database van afbeeldingen van bekende stalkers van Swift, zo laat Rolling Stone weten. Het nieuws over de gezichtsherkenning is afkomstig van Mike Downing, chief security officer van de Oak View Group, een adviesraad voor concertlocaties, zoals Madison Square Garden. Downing was bij een demonstratie van het systeem aanwezig. Vertegenwoordigers van Swift wilden niet reageren.

Het gebruik van het gezichtsherkenningssysteem, alsmede het eigendom en de opslag van de afbeeldingen, heeft voor allerlei privacyvragen gezorgd. The Guardian meldt dat concerten eigenlijk privéaangelegenheden zijn en Swift niet verplicht is om de kaartjeshouders te informeren dat ze mogelijk worden gesurveilleerd. De zangeres heeft in het verleden meerdere keren met stalkers te maken gekregen.