Wat gek dat niemand ooit voor dit soort taferelen heeft gewaarschuwd bij al die data in de cloud of anderszins extern beheerd. … Oh wacht eens, ik zie hier dat dat wel is gebeurt maar er is slechts sporadisch naar geluisterd.

Andere variant is: U wil uw gegevens; dat kan. Hier heeft u de database. Maar daar kan ik niks mee!. Het zijn uw gegevens nu; u zoekt het maar uit. Voor de database software van fabrikant X willen wij u er wel op attent maken dat wanneer u die wilt aanschaffen, u de versie van 4,5 jaar geleden moet hebben. Het kan wat moeilijk zijn om die op dit moment nog te vinden, want fabrikant X is inmiddels helaas failliet en de software werd slechts door enkele gekkies in de wereld gebruikt. Jaja wij zijn zelf ook een gekkie. Bovendien hebben wij aan de database software nog wat stored procedures toegevoegd welke intellectueel van ons zijn en die de inhoud van bepaalde cruciale velden versleutelen. Die kunnen wij u natuurlijk wel in licentie geven, maar daar hangt een stevig prijskaartje aan. Zo stevig dat u uw praktijk misschien beter gelijk kunt sluiten. Goedenmiddag!

Zover de “fictie”. Nu de harde realiteit:

Pas nadat ik de eigenaar achter Centis na weken bij zijn nieuwe werkgever had weten op te sporen en hij daar een beetje zenuwachtig van werd, kreeg ik uiteindelijk mijn backup’s toegespeeld. Centis was een backup leverancier met, zoals na informeren bij Ahsay bleek, een illegale copy/trial versie van het Ahsay backup programma.
De site zag er goed uit. De backups zouden zelfs fysiek op twee verschillende plaatsen worden gerepliceerd. De contracten zagen er ook professioneel uit. Volgens mij was het uiteindelijk allemaal een bordkartonnen façade.
Ik hoop de backups nooit nodig te hebben. Over een jaar of tien slaap ik pas weer rustig. Dan kunnen de oude backups door de shredder.

Ahsay backup, wordt door diverse partijen in de markt gebruikt om hun backup diensten aan te bieden en is in mijn ogen een mooi product. Maar ik houd het tegenwoordig bij een locale backup op een andere machine en een replicatie naar Microsoft’s Onedrive.