De rechtbank Rotterdam heeft een aanbieder van de Blackshades-malware veroordeeld tot een taakstraf van 240 uur, waarvan 80 uur voorwaardelijk. Het Openbaar Ministerie had een voorwaardelijke gevangenisstraf van 4 maanden, een taakstraf van 240 uur en een geldboete van 1070 euro geëist.

Via Blackshades kregen gebruikers van de malware volledige controle over de computers van hun slachtoffers, waaronder ook de webcam. Daarnaast was het mogelijk om via de malware foto’s te bekijken, toetsaanslagen op te slaan en wachtwoorden te stelen. De malware werd voor een bedrag van tussen de 40 en 100 dollar aangeboden en kon eenvoudig voor allerlei doeleinden worden aangepast. Wereldwijd zouden meer dan 500.000 computers in meer dan 100 landen met de malware besmet zijn geraakt, wat vooral via social engineering gebeurde.

Volgens de rechter is bewezen dat de verdachte de Blackshades-malware heeft aangeboden en service verleende aan klanten. Ook zijn de software, een gebruiksaanwijzing en andere Blackshades-bestanden aangetroffen op de computer van de verdachte. Daarbij stelt de rechter dat Blackshades hoofdzakelijk is ontworpen om het plegen van computervredebreuk mogelijk te maken. De rechter hield ook rekening met het feit dat de verdachte de Blackshades-malware aan de man bracht op een hackforum. “Dat de software ook gebruikt kan worden voor legale activiteiten doet hier geenszins aan af”, zo laat de rechter weten.

De verdachte werd dan ook veroordeeld voor het verspreiden en voorhanden hebben van een hulpmiddel dat voornamelijk is ontworpen tot het plegen van een misdrijf. Anders dan het Openbaar Ministerie zag de rechtbank geen aanleiding om een geldboete en een voorwaardelijke gevangenisstraf op te leggen. “Gelet op de ernst van de feiten is een geldboete niet aan de orde. Het opleggen van een voorwaardelijke gevangenisstraf gaat voorbij aan de ouderdom van de bewezenverklaarde feiten en de persoonlijke omstandigheden van de verdachte”, aldus de rechter, die de verdachte tot een taakstraf van 240 uur veroordeelde, waarvan 80 voorwaardelijk. Tevens werd de Acer-computer van de verdachte verbeurd verklaard.