De Rechtbank Rotterdam heeft een verdachte voor het frauderen met ov-chipkaarten veroordeeld tot een taakstraf en geldboete. De verdachte hield zich in 2014 bezig met het opwaarderen van het saldo van ov-chipkaarten. Vervolgens werden deze kaarten aan anderen gegeven, die het saldo op de kaarten verschillende malen contant lieten uitbetalen. Daarna werden de kaarten weer opgewaardeerd.

Trans Link Systems (TLS,) uitgever van de ov-chipkaart en beheerder van tegoeden van ov-chipkaarthouders, ontdekte dat er in april 2014 was gefraudeerd met vier ov-chipkaarten. Het beginsaldo van de transacties op de kaarten kon niet worden gerelateerd aan het eindsaldo van de voorgaande transactie. Zonder dat dit zichtbaar was in de systemen van TLS had iemand het saldo op de kaarten opgewaardeerd.

Verder bleek dat de betreffende kaarten voor een “refund” waren aangeboden aan de balie van Rotterdam Centraal en bij de servicewinkel van de RET. Daarbij kregen de kaarthouder telkens het gehele kaartsaldo contant uitbetaald. In december 2014 vond er een huiszoeking bij de verdachte plaats, waarbij een laptop werd aangetroffen met daarop software die het mogelijk maakt om ov-chipkaarten te manipuleren en software om kaartlezers van een bepaald type te laten functioneren. In de auto van de partner van de verdachte werd eenzelfde type kaartlezer aangetroffen.

Volgens de rechter staat vast dat de verdachte het saldo op de ov-chipkaarten heeft aangepast. “Door dit handelen is niet alleen vervoersbedrijf RET misleid, maar is ook Trans Link Systems als beheerder van het betaalsysteem benadeeld. Bovendien is door dit handelen het vertrouwen in het elektronische gegevensverkeer geschaad. Slechts door de alerte reactie van de afdeling clearing & settlement van TLS is aan dit handelen een einde gekomen en is de schade beperkt gebleven”, aldus het vonnis.

De rechter veroordeelde de verdachte wegens computervredebreuk, oplichting en het in bezit hebben van een technisch hulpmiddel dat hoofdzakelijk geschikt gemaakt of ontworpen is tot het plegen van een misdrijf, namelijk een kaartschrijver/kaartlezer en daarbij behorende software, tot een geldboete van 2.000 euro en onvoorwaardelijke taakstraf van 60 uur. Bij het bepalen van de taakstraf heeft de rechter rekening gehouden met de “forse overschrijding” van Artikel 6 van het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens, dat het recht op een eerlijk proces moet waarborgen.