Bij een extern onderzoek naar oudere en nieuwe moederborden van Supermicro zijn geen aangepaste malafide chips aangetroffen, zo heeft de hardwarefabrikant in een brief aan klanten laten weten. Mediabedrijf Bloomberg zorgde in oktober voor grote ophef door te beweren dat het Chinese leger erin was geslaagd om aangepaste chips op moederborden van Supermicro te plaatsen die als backdoor fungeren.

De moederborden werden vervolgens gebruikt voor servers die onder andere bij Apple en Amazon zouden zijn aangetroffen. Apple, Amazon en Supermicro ontkenden het verhaal. De hardwarefabrikant voerde meteen een eigen onderzoek uit waarbij geen aangepaste chips werden aangetroffen. Daarnaast liet het bedrijf een onderzoek door een extern onderzoeksbureau uitvoeren. Ook dat onderzoek heeft geen bewijs voor aangepaste hardware opgeleverd.

Supermicro heeft klanten nu over de onderzoeksbevindingen ingelicht, zo meldt persbureau Reuters. Bij het onderzoek werden moederborden getest die op dit moment worden verkocht en die in het verleden aan Apple en Amazon zijn geleverd, aldus bronnen. Ook de software en ontwerpbestanden werden gecontroleerd. Supermicro heeft het verhaal van Bloomberg altijd ontkend en stelt dat de uitkomsten van het externe onderzoek geen verrassing zijn.

Amazon, Apple en Supermicro riepen Bloomberg in oktober op om het verhaal in te trekken, aangezien er geen bewijs voor de aangepaste chips is getoond. Volgens een bron zou Supermicro ook nog naar juridische opties kijken.