In haar eigen speech stipte ze de kwestie – zonder Spotify of Apple direct te noemen – ook nog even aan: “Als het bedrijf (Apple, red.) dat eigenaar is van het platform ook concurreert met bedrijven die ervan afhankelijk zijn (Spotify, red.) lopen we het risico dat de platform-eigenaar zijn macht kan gebruiken om concurrenten uit markten te drukken.”

De in de techwereld veel gelezen analist Ben Thompson denkt dat de zaak een goede kans maakt: “Spotify heeft een sterker verhaal dan wie dan ook, het heeft niet alleen te maken met het App Store-beleid, maar het concurreert ook direct met Apple Music.” Hij denkt dat het voor Apple een lastig verhaal wordt.

Alexander Klöpping, topman van online kiosk Blendle, zei eerder deze week dat zijn bedrijf overweegt om zich bij de aanklacht van Spotify aan te sluiten. En partijen als Netflix en Fortnite-ontwikkelaar Epic Games zullen deze zaak ook nauwlettend volgen.

Poortwachter tegen poortwachter

Toen het nieuws naar buiten kwam, werd ook opgemerkt dat deze zaak een ironisch randje bevat: “Spotify, een poortwachter, is boos op Apple omdat het een poortwachter is”, twitterde een journalist van de Amerikaanse site Slate.

Want Spotify is net als de App Store de afgelopen jaren ook flink gegroeid én de grootste in zijn soort met 207 miljoen gebruikers, waarvan iets minder dan de helft betaalt. Het bepaalt daarnaast wat artiesten op het platform verdienen en kan het hen, als het daarop aankomt, moeilijk maken. Feiten die Apple ongetwijfeld als verweer gaat gebruiken.

https://nos.nl/l/2276327