Helpdeskfraudeurs hebben in de Verenigde Staten twee 74-jarige slachtoffers voor in totaal zo’n 37.000 dollar weten op te lichten. Het eerste slachtoffer is een 74-jarige vrouw uit Buffalo Grove die op haar computer een pop-up kreeg te zien. De pop-up leek volgens de vrouw van Microsoft afkomstig en liet weten dat de computer een virus had. Om het probleem te verhelpen moest het opgegeven telefoonnummer worden gebeld.

De vrouw deed dit en gaf haar creditcardnummer aan de persoon aan de telefoon. Dit zou nodig zijn om een virusscanner en firewall aan te schaffen. Een aantal dagen later werd de vrouw gebeld met de mededeling dat ze haar geld terugkreeg. Hiervoor moest ze haar bankrekeningnummer geven. Na verschillende verzoeken wisten de oplichters de vrouw over te halen om via de post meer dan 16.000 dollar te versturen. Daarnaast bleek er 3.000 dollar van haar rekening te zijn gehaald. De vrouw werd hierna nog meerdere keren gebeld, maar weigerde te betalen en stapte naar de politie, zo meldt de Chicago Tribune. Het artikel is standaard niet vanuit de EU toegankelijk, maar wel via een proxy zoals die van Hide my Ass!.

Ook een 74-jarige vrouw uit Grand Island werd slachtoffer van helpdeskfraudeurs. In dit geval bevat de politieomschrijving van het incident minder details, maar er zijn verschillende overeenkomsten met de zaak van het eerste slachtoffer (pdf). De vrouw kreeg op haar computer ook een melding te zien die wederom van Microsoft afkomstig leek en beweerde dat er een virus op haar computer stond. Een aantal maanden later werd de vrouw door een onbekend persoon benaderd die geld voor aanvullende diensten vroeg. De vrouw werd misleid en kocht verschillende Google-betaalkaarten, waarvan ze de nummers aan de oplichter doorgaf. In totaal werd de vrouw voor bijna 18.000 dollar opgelicht.