Twee Amerikaans senatoren willen elk jaar een rapport over succesvolle aanvallen tegen systemen van de Senaat. Hiervoor hebben senatoren Ron Wyden en Tom Cotton een brief gestuurd naar de Senate Sargent of Arms, de hoogstgeplaatste wetshandhaver in de Senaat.

“Hackers blijven op allerlei manieren overheidsinstellingen aanvallen en er is weinig twijfel dat ze het ook op het Congres hebben voorzien. Zoals uw voorganger voor de Senaat getuigde is de Senaat een voornaam doelwit voor aanvallen. De Sergeant at Arms moet transparant zijn door alle Senaatsleden informatie te verstrekken over het bestaan en de omvang van succesvolle aanvallen tegen de Senaat”, aldus de twee senatoren.

“We vinden dat het gebrek aan data over succesvolle cyberaanvallen tegen het Congres hebben bijgedragen aan de afwezigheid van een debat over de cyberscurity van het Congres. Dit moet veranderen. Elke Amerikaanse Senator hoort te weten, en heeft een verantwoordelijkheid om te weten, of en hoe vaak senaatssystemen zijn aangevallen en of de bestaande cybersecuritymaatregelen van de Senaat adequaat zijn”, schrijven de twee in hun brief (pdf).

Wyden en Cotton willen dat senatoren elk jaar een rapport ontvangen over succesvolle aanvallen tegen computers en smartphones van de Senaat en wanneer aanvallers toegang tot gevoelige senaatsgegevens hebben verkregen. Verder zou de Sargent of Arms waargenomen aanvallen binnen vijf dagen aan de leiders van de Senaat en leden van de inlichtingencommissie moeten melden.