De Amerikaanse senatoren Ron Wyden en Marco Rubio willen dat het ministerie van Homeland Security een onderzoek uitvoert naar de risico’s die buitenlandse vpn-apps voor de staatsveiligheid kunnen vormen. Dat hebben de senatoren via een persbericht bekendgemaakt.

Vpn-providers verwerken het verkeer van gebruikers via hun eigen servers en spelen daardoor een belangrijke rol. Wyden en Rubio willen nu weten of het gebruik van vpn-apps die zich in “niet-bevriende staten” bevinden risico’s met zich meebrengt. De senatoren stellen dat vpn-apps door miljoenen mensen zijn gedownload en dat sommige van deze apps door buitenlandse bedrijven zijn gemaakt in landen die niet de Amerikaanse belangen of waarden delen.

“Omdat deze buitenlandse apps de browsegegevens van de gebruiker naar servers sturen die zich bevinden in of worden beheerd door landen die een belang hebben in het aanvallen van Amerikaanse overheidsmedewerkers, zorgt het gebruik ervan dat gebruikersgegevens worden gesurveilleerd door buitenlandse overheden. Het compromitteren van die gegevens kan de Amerikaanse staatsveiligheid schade toebrengen”, aldus de senatoren.

Als uit het onderzoek blijkt dat er risico’s kleven aan buitenlandse vpn-apps willen Wyden en Rubio het gebruik ervan op telefoons en computers van overheidsmedewerkers verbieden.