Schip is opnieuw een proef gestart waarbij reizigers via gezichtsherkenning kunnen boarden. De proef is onderdeel van de eerste fase om reizen met gezichtsherkenning op termijn volledig mogelijk te maken op de luchthaven. Deelnemers aan de proef moeten na het inchecken bij een speciale registratiekiosk een scan laten maken. Bij deze scan wordt het paspoort, de instapkaart en het gezicht van de passagier gescand.

Hierna volgen de gebruikelijke security- en paspoortcontrole. Zodra de reiziger bij de gate wil boarden wordt er een scan van zijn gezicht gemaakt. Deze scan wordt vergeleken met de eerder gemaakte scan tijdens het registreren. Zodra het gezicht wordt herkend gaat het poortje open en kan de passagier aan boord. Volgens Schiphol moet dit de doorstroming op de luchthaven verbeteren.

Reizigers van 16 jaar en ouder die over een biometrisch paspoort beschikken en met Cathay Pacific reizen kunnen aan de proef meedoen. Deelnemers aan de proef geven toestemming voor het verwerken van hun paspoortgegevens, de gegevens van hun boardingpas en de gezichtsscan. “Je gegevens worden uitsluitend verwerkt voor je deelname aan deze proef. Alle biometrische gegevens worden 24 uur na het scannen van je gezicht bij de registratiekiosk automatisch verwijderd”, zo laat Schiphol weten.

Het is niet voor het eerst dat Schiphol een proef met gezichtsherkenning houdt. In 2017 begonnen Schiphol en KLM al een proef met ‘biometrisch instappen‘. Afgelopen november maakte de luchthaven bekend dat de proef zou worden uitgebreid. Zo zouden een aantal doorgangen voor gezichtsherkenning geschikt worden gemaakt.