Save the Children Federation, de Amerikaanse tak van de internationale kinderrechtenorganisatie, is vorig jaar voor 1 miljoen dollar opgelicht nadat een aanvaller op het e-mailaccount van een medewerker wist in te breken. De aanvaller verstuurde vanuit het gehackte e-mailaccount facturen voor het aanschaffen van zonnepanelen.

Deze zonnepanelen zouden worden gebruikt voor gezondheidscentra in Pakistan waar Save the Children al meer dan 30 jaar actief is. Op het moment dat de organisatie de fraude ontdekte was het al te laat om de transactie terug te draaien. Van de verzekering heeft Save the Children het gehele bedrag op 112.000 dollar na teruggekregen, zo meldt de Boston Globe. Hoe het account van de medewerker kon worden gecompromitteerd is niet bekendgemaakt.

Bij een ander incident ontving Save the Children een valse bankrekening van een leverancier in Afrika. Het e-mailaccount van deze leverancier was gehackt en de aanvaller had een ander rekeningnummer doorgegeven. Hierdoor maakte de kinderrechtenorganisatie meer dan 9.000 dollar naar de verkeerde persoon over. In dit geval werd de fraude wel op tijd ontdekt en heeft Save the Children bijna al het geld teruggekregen. Naar aanleiding van de incidenten heeft de organisatie de eigen beveiligingsmaatregelen aangescherpt om herhaling te voorkomen.