Het hackbedrijf NSO Group uit Israël zou Saoedi-Arabië een geavanceerd spionageproduct hebben aangeboden, waarmee het mogelijk is om van afstand op smartphones binnen te dringen.

De ontmoeting tussen NSO en topambtenaren van Saoedi-Arabië vond plaats in een hotel in Wenen, meldt de Israëlische krant Haaretz op basis van foto’s, reispapieren en andere documenten.

NSO zou in juni 2017 in het hotel zijn spionagesoftware Pegasus hebben gepresenteerd. Met de software is het naar verluidt mogelijk om op smartphones binnen te dringen zonder zonder het slachtoffer op een link te laten klikken. Volgens onderzoekers is Pegasus in het verleden door onderdrukkende regimes gebruikt om activisten en journalisten in de gaten te houden.

Om de werking Pegasus te demonstreren, zou NSO aan één van de twee topambtenaren, het plaatsvervangend hoofd van de inlichtingendienst, gevraagd hebben om een nieuwe iPhone te kopen. Naar verluidt lieten de NSO-medewerkers vervolgens zien hoe zij met slechts het telefoonnummer in de smartphone konden inbreken.

NSO zou Pegasus een maand na de ontmoeting in het hotel aan Saoedi-Arabië hebben verkocht voor omgerekend 48,4 miljoen euro.

Snowden: ‘Saoedi-Arabië bespioneerde Khashoggi met Pegasus’

Volgens de Amerikaanse klokkenluider Edward Snowden, die in 2013 de grootschalige surveillance van de inlichtingendienst NSA blootlegde, gebruikte Saoedi-Arabië de Pegasus-software om journalist Jamal Khashoggi te bespioneren.

Khashoggi werd in oktober vermoord in het Saoedische consulaat in Istanboel. Zijn dood leidde tot internationale kritiek op banden tussen het Westen en Saoedi-Arabië.

NSO Group, dat voor het grootste gedeelte in handen is van het Amerikaanse investeringsbedrijf Francisco Partners, zegt grondig te kijken naar de landen waar het zijn software aan verkoopt.

https://www.nu.nl/internet/5593247/saoedi-arabie-toonde-interesse-in-spionagesoftware-van-israelisch-hackbedrijf.html