De Amerikaanse aanbieder van salarisverwerkingssoftware Apex HCM, waar zo’n 350 salarisverwerkers gebruik van maken, heeft criminelen betaald nadat die de systemen met ransomware wisten te infecteren. De ransomware had zowel de bedrijfssystemen als het off-site disaster recoverysysteem versleuteld.

Apex HCM schakelde twee securitybedrijven in die allebei adviseerden om het gevraagde losgeld te betalen, aangezien dit de snelste manier was om de systemen weer online te krijgen, zo meldt it-journalist Brian Krebs. Hoeveel losgeld er is betaald en om wat voor soort ransomware het gaat is niet bekendgemaakt. Ook is nog altijd onduidelijk hoe de ransomware de systemen kon besmetten. De aanvallers zouden geen toegang tot klantgegevens hebben gehad.

Het bedrijf laat wel weten dat de decryptiesleutel niet werkte zoals door de criminelen werd beloofd. In plaats van het herstellen van alle bestanden en mappen in de oorspronkelijke staat, beschadigde het decryptieproces tal van directories en zorgde ervoor dat uitvoerbare bestanden niet meer werkten, wat voor meer vertraging in de herstelwerkzaamheden zorgde.