Criminelen zijn erin geslaagd om door middel van phishingaanvallen de salarissen van Zwitserse universiteitsmedewerkers te stelen. Zeker drie universiteiten, waaronder de Universiteit van Basel, zijn door de aanvallen getroffen, zo meldt Tages-Anzeiger, de grootste krant van Zwitserland.

De aanvallers verstuurden phishingmails naar universiteitsmedewerkers waarmee ze toegang tot het salarissysteem van de universiteit kregen. Daar veranderden ze het rekeningnummer van de medewerker in die van een katvanger. Zodoende werd het salaris aan het einde van de maand niet op de rekening van de medewerker gestort, maar op die van de katvanger. De exacte schade is niet bekendgemaakt, maar het zou om een zescijferig bedrag gaan.

Het Zwitserse openbaar ministerie heeft de aanvallen bevestigd en stelt dat meerdere universiteiten zijn getroffen. Dergelijke aanvallen komen al jaren voor. In het verleden werden vaak Amerikaanse universiteiten slachtoffer. Twee jaar geleden kwam de FBI nog met een waarschuwing voor salarisfraude door middel van phishingaanvallen. Twee mannen die achter dergelijke aanvallen zaten werden in 2018 veroordeeld tot gevangenisstraffen van drie en zes jaar.

Source