Rusland heeft geprobeerd om de Amerikaanse congresverkiezingen in november online te beïnvloeden. Dat stelt Daniel Coats, het hoofd van de Amerikaanse inlichtingendiensten (DNI).

Ook China en Iran hebben beïnvloedingscampagnes gericht op de Verenigde Staten uitgevoerd, zegt Coats tegen The Wall Street Journal.

Het hoofd van de zestien Amerikaanse inlichtingendiensten stuurde vrijdag een rapport met zijn bevindingen naar president Donald Trump. Trump tekende in september een decreet waardoor de DNI binnen 45 dagen na een verkiezing moet rapporteren over mogelijke buitenlandse inmenging.

Het rapport behandelt niet of de beïnvloedingscampagne daadwerkelijk de uitkomst van een verkiezing heeft veranderd. Dat is een taak van de Amerikaanse ministeries van Justitie en voor binnenlandse veiligheid (Homeland Security), die binnen anderhalve maand met hun bevindingen komen.

Facebook maakte bekend in aanloop naar de congresverkiezingen tientallen pagina’s en accounts op Facebook en Instagram te hebben verwijderd. Het bedrijf, dat beide sociale media beheert, ligt sinds de Amerikaanse presidentsverkiezingen onder een vergrootglas omdat het gebruikt zou worden om de beïnvloedingscampagne uit te voeren.

Amerikaanse inlichtingendiensten hebben eerder geconcludeerd dat Rusland de presidentsverkiezingen van 2016 in het voordeel van Trump wilde beïnvloeden. De activiteiten van Rusland worden momenteel onderzocht door speciaal aanklager Robert Mueller, die al verschillende Russische individuen en bedrijven in staat van beschuldiging heeft gesteld.

https://www.nu.nl/tech/5646365/rusland-probeerde-amerikaanse-congresverkiezingen-online-beinvloeden.html