Het ruimtevliegtuig SpaceShipTwo van Virgin Galactic heeft vrijdag voor het eerst met een passagier aan boord het grensgebied van de ruimte bereikt.

Het ruimtevliegtuig, van het model VSS Unity, bereikte vrijdagavond een hoogte van 89,9 kilometer, maakt Virgin Galactic via Twitter bekend. Dat is nog onder de Kármánlijn, de grens waar luchtvaart ophoudt en ruimtevaart begint.

Het passeren van de grens van 80 kilomter boven de aarde is wel genoeg om door de Amerikaanse overheid erkend te worden als ruimtevaarder. In december lukte dat Virgin Galactic ook al. De VSS Unity met twee piloten bereikte toen voor het eerst het grensgebied van de ruimte.

Naast twee piloten was er vrijdag ook een passagier in het ruimtevliegtuig aanwezig: Beth Moses. Zij werkt bij Virgin Galactic als hoofdinstructeur voor astronauten.

Na de ruimtereis landde de SpaceShipTwo rond 18.00 uur Nederlandse tijd op de luchthaven Mojave Air and Space Port in de Amerikaanse staat Californië.

Virgin Galactic wil ruimtetoerisme aanbieden

Moses was aan boord om te evalueren hoe een toekomstige klant van Virgin Galactic de reis zou ervaren.

Het ruimtevaartbedrijf van Richard Branson wil op termijn commerciële ruimtereizen aanbieden aan toeristen. Branson wil in de zomer van 2019 als eerste commerciële passagier een toeristische ruimtereis maken met een ruimtevliegtuig van zijn bedrijf.

Onder meer acteur Leonardo DiCaprio en popster Justin Bieber hebben een ticket voor een ruimtereis geboekt. De reis van negentig minuten kost 250.000 dollar (ruim 220.000 euro).

https://www.nu.nl/wetenschap/5757582/ruimtevliegtuig-virgin-galactic-reist-met-eerste-passagier-naar-grens-ruimte.html