Ruim 2.000 hackers, waaronder twintig Nederlanders, hebben zich aangemeld om het online stemsysteem van Zwitserland te testen. Via het e-votingsysteem dat door de Zwitserse Post is ontwikkeld kunnen Zwitserse burgers straks ia hun smartphone of computer hun stem uitbrengen.

Burgers ontvangen per post een code die moet worden ingevoerd om te kunnen stemmen. In sommige Zwitserse kantons zullen burgers als tweede vorm van authenticatie hun geboortejaar moeten invoeren. Onlangs bepaalde de Zwitserse overheid dat systemen die voor elektronisch stemmen worden gebruikt eerst een publieke penetratietest moeten ondergaan.

De Zwitserse Post heeft de broncode van het online stemsysteem openbaar gemaakt en looft beloningen uit voor hackers die kwetsbaarheden in het systeem vinden. Onderzoekers kunnen beloningen tot 44.000 euro voor gevonden problemen krijgen. Gedurende een periode van vier weken zal de publieke penetratietest plaatsvinden, waar hackers van over de hele wereld aan mee kunnen doen. Met nog een week voordat de test begint hebben meer dan 2100 hackers zich aangemeld, waaronder twintig Nederlanders.